Konalo se...

Rekonstrukce klubovny "Klubko"

Foto Olga Vojáčková 

 

 

Hoď talířem přes potok a neprobuď vodníka 06. 07. 2013

Foto a video Petr Vojáček - více na www.mikrotv.cz

/album/hod-talirem-pres-potok/a8x-jpg1/

 

Vidlácké neolympijské hry Lichnov 15. 06. 2013

 

 

 

 

 

 

 

Poslední kurz jógy dne 26. 05. 2013

 

 

 

 

 

 

 

Šaman a léčitel Leonardo Manuini dne 24. 05. 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

Exkurze na Svitavsko a Hřebečsko ve dnech 16. - 18. 05. 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

Zpívání slovenských písniček 04. 05. 2013 

 

 

 

 

 

 

Minikurz severské chůze - nordic walking dne 27. 04. 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurz nakládání zeleniny mléčným kvašením dne 13. 04. 2013

 

 

 

 

 

 

 

V sobotu 13. dubna 2013 se v klubovně zvané „Klubko“ členky Spolku paní a dívek naučily nakládat zeleninu mléčným kvašením. Tento způsob nakládání zeleniny používali již staří námořníci, aby měli stálé zásoby zeleniny a vitamínů.

Jak jednoduché – nakrájíte zeleninu na kousky, čím menší, tím lepší. Někomu vyhovuje vhazovat nakrájenou zeleninu do jedné mísy, pak vše smíchat a nasypat do sklenice, jinému se líbí zelenina pečlivě ve sklenici prokládaná, to aby se potěšilo také oko.

Nakonec zeleninu zalijete až po okraj slaným nálevem – odstátá voda a soli tolik, abyste měli pocit, že jste si lokli mořské vody. Sklenici postavíte otevřenou na okenní parapet. Na sklenici položíte malý podšálkový talířek, to aby do ní nic nenapadalo, pod sklenici velký talíř. Nálev kvasí, voda mírně přetéká do talíře a za pár dnů můžete začít jíst…

Dostaly jsme recept na francouzskou kuchyni – „Špenátové knedle“

Potřebujete: vařené špenátové listy nebo mražený špenát, polohrubou nebo hrubou mouku, celá vejce, sůl. Vše zpracujete na řídké těsto, které nalijete na papír na plechu. Po upečení stočíte jako piškotovou roládu.

Mezitím si připravíte vaječinu dle chuti. Studenou roládu rozložíte zpět na placku, potřete vaječinou, opět smotáte, zabalíte do alobalu a dáte odpočinout. Z rolády krájíte šikmé řezy. Vyzkoušejte…

A ještě recept na „Moravanku“

Množství je asi pro 7 sklenic (1 sklenice 700 ml)

30 kuliček pepře, 7 kuliček nového koření, 7 bobkových listů, 14 hřebíčků, 10 menších okurek (nebo 25 nakládaček), 2 velké cibule (nebo 28 malých cibulek), 10 mrkví, 2 papriky červené, 2 papriky zelené, feferonky, celer dle chuti, 2 sáčky hrášku (mraženého)

Celer + mrkev nakrájíme na kostičky a povaříme ve vodě s citronovou šťávou. Vaříme, aby bylo zelenina trochu měkčí, ne dlouho (asi 5 min.). Ihned scedíme a zchladíme ve studené vodě.

Nálev na 1 sklenici 0,7 l

½ lžičky soli, 2 lžíce (vrchovaté) cukru krystal, ½ dcl octa, dolít vodou a sterilovat 20 min. při 80°C.